Mensen

Refugee Company

Het uitgangspunt van Refugee Company is ‘empowerment’. Refugee Company gelooft dat de integratie van vluchtelingen het beste tot stand komt door ze meteen een plek in de maatschappij te geven.

De nieuwste bewoners van Amsterdam worden op deze manier door Refugee Company gestimuleerd en geholpen om deel te nemen aan de samenleving en nieuwe kansen aan te grijpen. Wanneer vluchtelingen vanaf het moment van aankomst in Nederland worden betrokken, kan het integratieproces worden versneld. Bovendien ondersteunt Refugee Company de talenten van vluchtelingen door hen te begeleiden in het opbouwen van werkervaring en een sterk netwerk, en het ontwikkelen van een portfolio.

De nabijheid van het Azc is een belangrijke reden voor Refugee Company om onderdeel van Lola Lik te worden. Zij wil de bewoners van het Azc graag verbinden met activiteiten in Amsterdam, onder andere middels de refugee StartUpKitchen en de Craft Room.

Fares Al-Qadi heeft de verantwoordelijkheid over de activiteiten van de Craft Room op zich genomen. Dit wordt een open ruimte waar bewoners van het Azc hun ambacht en expertise kunnen toepassen om producten te maken en te verkopen.

In de voormalige productiekeuken van de Bijlmerbajes opent ondernemer Jay Asad uit Syriƫ de Startup Kitchen. Jay was eigenaar van verschillende restaurants, een hotel en donutspeciaalzaken in Damascus. In Nederland gaf hij cursussen aan ondernemers met een vluchtelingenachtergrond in het Azc. Vanaf januari zal hij ondernemers uit de food business ondersteunen bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Vanuit de Bijlmer Bajes lanceert Refugee Company samen met kleermakers uit het Azc in de Bijlmer Bajes een eigen overhemdmerk: Op Maat Gemaakt. Vanaf januari kun je deze bestellen in de webshop van Refugee Company. Je kunt ook langskomen in Lola Lik om je maat te laten nemen voor een toegesneden overhemd.

In het naaiatelier en de zeefdrukkerij worden diverse eigen producten ontworpen en geproduceerd.